«Πλήττεται» το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη


Μεγάλη η πτώση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στο -18, τον Απρίλιο σχετικά με το -7, του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πέραν αυτού ένας δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο -5,5 από το 7,8, το οποίο και αποτελούσε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ άλλος δείκτης προσδοκιών υποχώρησε εννιά μονάδες, πέφτοντας στο –29,8 από -20,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ενώ η πτώση του ηθικού του Μαρτίου ήταν αναμενόμενη λόγω της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, η επέκταση του φαινομένου και τον Απρίλιο αναδεικνύει καχυποψία των επενδυτών, σύμφωνα με τον Sentix. Πέραν αυτού πρόσθεσε πως η σύγκρουση, οι σχετικές κυρώσεις και η αβεβαιότητα που επικρατεί, ωθούν την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση.

«Οι επενδυτές δεν περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να σπεύσει σε διάσωση μέσω μιας πιο χαλαρής, πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, λόγω του σημαντικού ακόμη ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού».

Ο Sentix είπε ότι το επενδυτικό κλίμα υποχωρεί παγκοσμίως, αν και πουθενά η πτώση δεν είναι τόσο απότομη όσο στην ευρωζώνη.

«Καμία περιοχή δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην αρνητική ορμή αυτή τη στιγμή καθώς ακόμη και η σημαντική περιοχή της Ασίας μάχεται ήδη με τη στασιμότητα», ανέφερε.

Ο Sentix εξέτασε 1.249 επενδυτές από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Source website link

Περί ΑΘΗΝΑ ΜΑΥΡΙΔΗ 63 Άρθρα
Με λένε ΑΘΗΝΑ ΜΑΥΡΙΔΗ και είμαι blogger τα τελευταία χρόνια στο TYPOSFM.GR. Έχω σπουδάσει δημοσιογραφία και κοινωνικές επιστήμες πριν από πολλά χρόνια στο Λονδίνο και μου αρέσει να γράφω για ότι βλέπω και ακούω

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*